De onvermijdelijkheid van duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is de toekomst omdat het een noodzaak zal zijn. We maken de planeet kapot met de manier waarop we nu consumeren en produceren. Maar wat is duurzaam? Hoe kunnen we duurzaam ondernemen? Ben jij een duurzame ondernemer?

Ook Klantenrelaties kunnen duurzaam zijn.

Zonder duurzaamheid is de toekomst helaas nog maar van een korte duur. Ondernemen en duurzaam kunnen hand in hand gaan, anders stevenen we af op de uitputting van de natuurlijke bronnen van de Aarde. Duurzaam is niet enkel respect voor de planeet maar ook respect voor de mens.

Als dienstenbedrijf is het niet altijd gemakkelijk om duurzaam te zijn omdat we geen producten verkopen. Echter rijd ik bewust rond met een elektrische fiets als bedrijfsvoertuig en zijn mijn visitekaartjes en ander marketingmateriaal ecologisch. Uiteraard maak ik hiermee relatief weinig impact, hoewel ik het een noodzaak vind! Waar ik mij nog het meest mee kan linken als dienstenbedrijf in het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap is de visie die ik hanteer op het omgaan met andere mensen zoals klanten, partners, leveranciers, etc. Ook klantenrelaties kunnen duurzaam zijn! Ook de leefbaarheid van de mensen rondom je is belangrijk voor de duurzaamheid van je bedrijf of onderneming. 

Voor mij is een duurzame klantenrelatie een partnership die van lange duur kan zijn waar beide partijen een win-win situatie in zien. Deze kun je creëren door open en transparant te communiceren over wat je kan bieden en wat je prijzen zijn. Uiteraard werkt dit in twee richtingen. Daarnaast raad ik ook altijd aan om alles wat je bespreekt op papier te zetten, als mensen niks willen ondertekenen waar ze verbaal mee akkoord gaan, dan zit er vaak een addertje onder het gras.    

Het is dan ook mijn doel om vanuit mijn ervaring zoveel mogelijk ondernemers, freelancers en bedrijven te versterken in hun verkoopgesprek en onderhandelingen waaruit duurzame relaties kunnen ontstaan. Dit doe ik middels praktijkadvies dat je hapklaar kan toepassen, zodat je sterker in de schoenen staat en duurzaam leert te onderhandelen.

📩 Heb je een vraag of een opmerking, plaatst het gerust in de comments of stuur mij een bericht! Wil je graag meer info in je inbox? Schrijf je dan gratis in op de nieuwsbrief via deze link.