Interview met interieur- en productontwerper Jielt Gregoire

Jielt Gregoire is freelance interieur- en productontwerper die bekend staat om zijn doordachte materiaalkeuze en weloverwogen productietechnieken. In zijn minimalistische designs zie je een sterk uitgewerkt concept met een minimum aan onderdelen. Hij werkt met royalties om zijn Label STUF te runnen. Dit doet hij samen met enkele zakenpartners.           

Wanneer heb jij de eerste stap gezet als freelancer?
In het laatste jaar van mijn studies mocht ik een eigen ontwerpbureau oprichten in plaats van stage te lopen. Dit heeft bij mij de goesting aangewakkerd om als freelancer aan de slag te gaan. Mijn eerste royaltycontract was al snel getekend. In het eerste jaar na mijn studies, dat ging verrassend vlot. Ik combineer nu het werken als ontwerper in loondienst met lesgeven en freelance opdrachten on the side. Ik heb graag variatie in mijn job en ik vind het leuk om niet uitsluitend te ontwerpen. In de praktijk is het vooral computerwerk maar ik hou ervan om met mijn handen te werken.

Waarom heb je gekozen voor een royaltyvergoeding?
Zo kon ik gemakkelijk starten als freelancer. Ik ben bewust geen fulltime ondernemer. Ik werk samen met zakenpartners die STUF de officiële bedrijfsstructuur kunnen bieden en ik krijg een commissie op de commerciële verkoop.

Hoe ervaar jij het freelancen in de culturele sector?
Voor mij is het een uitdaging omdat mijn eigen professioneel netwerk nog niet zo groot is. Ik heb bijvoorbeeld geen vaste klantenbasis of vaste leveranciers. Hierdoor dien ik telkens opnieuw bedrijven te contacteren. Voor elk concept moet ik op zoek gaan naar de juiste partners om mijn ontwerpen in productie te brengen. Als introvert is dat voor mij best een grote stap om te zetten.

En daarom werk je samen met twee vaste partners voor STUF?
Jazeker! Ik ben niet iemand die elke dag wil verkopen en als ondernemer dien je daar echt veel tijd in te steken. Ik wil vooral ontwerpen en vroeger stond ik te weinig stil bij het belang van de sociale kant. Hierdoor heb ik in het verleden al bruggen verbrand met opdrachtgevers.

Photo by Isabel Rottiers


Bruggen verband?
Ja, ik had te weinig ervaring met communicatie naar de klant toe. Je dient je relaties te koesteren en eigenlijk moet je er alles aan doen om je contacten goed te onderhouden. Ik neem het mezelf wel wat kwalijk dat ik toen zo onwetend was. Omdat dit een belangrijk onderdeel is als freelancer ben ik blij steun te vinden bij Flanders DC en Ministry Of Makers. Dit zijn organisaties die zichtbaarheid geven aan creatievelingen en
zij organiseren nationale en internationale beurzen. Zij geven ook tips over hoe je bedrijven kunt contacteren en ze hebben een online magazine waarin jouw werk kan gepubliceerd worden.

  


En buiten het commerciële deel, welke uitdagingen ervaar jij nog als freelancer?
Mijn dyslexie zorgt voor een drempel. Maar ik heb het geluk dat mijn partner mij hulp biedt om mijn schriftelijke communicatie wat op punt te stellen. Zij heeft bovendien een master in de beeldende kunsten en is hierdoor ook een zeer goed klankbord om nieuwe ideeën aan te pitchen.

Wat onderscheidt jou van andere ontwerpers?
Mijn grootste troeven zijn mijn veelzijdigheid en kwaliteitsniveau. Door mijn perfectionisme let ik echt op alle details. Deze veelzijdigheid houdt in dat ik zowel de concepten kan uitdenken en vormgeven alsook de volledige technische uitwerking en productie voor mijn rekening kan nemen. Ik ben minder goed in handschetsen, maar gezien het hele proces op de computer gebeurt – en ik goed ben in het maken van 3D-surfacemodellen – heeft dit geen effect op het eindresultaat. Ik hou van het volledige spectrum van het ontwerpproces.


Wat is je drijfveer als freelancer?
De vrijheid van het ontwerpen en mijn ideeën tot werkelijkheid brengen. Daar haal ik enorm veel voldoening uit! Niets overstijgt het gevoel dat je krijgt wanneer je een creatie waarvan jij het ontwerp helemaal zelf hebt bedacht in iemand zijn living ziet staan (lacht).

Welk zakelijk advies zou je geven aan andere freelance designers?
Bekijk zeker eens of jij via royalties kan werken en weet dat ze bij Flanders DC klaar staan om al jouw vragen te beantwoorden. Als je hier geen tijd voor hebt dan zijn er nog organisaties zoals Creative Shelter die administratie van jou kunnen overnemen. Uiteraard is dit niet gratis. Mijn raad is om vooral gewoon te doen en door te zetten, ook wanneer het moeilijk gaat. Niet stoppen tot je iets bereikt hebt waar je zelf tevreden over bent.


Want to see more from Jielt Gregoire?
http://www.jielt.eu
http://www.stuf.be
http://www.instagam.com/jielt

Wil je graag het volledige magazine lezen? Download ons magazine hier.