Maatschappelijk Verantwoord Verkopen – Wat is dat?

Met dit artikel introduceer ik het idee van “Maatschappelijk Verantwoord Verkopen” en ik hoop hiermee een nieuwe generatie van ondernemers te inspireren. Als iemand die al meer dan 10 jaar in de culturele en creatieve industrie werkt, kan ik uit ervaring zeggen dat verkopen een belangrijk onderdeel is van het ondernemerschap. Hoewel online verkoop tegenwoordig populair is, komt er vaak nog een groot deel mensenwerk bij kijken. Verkopen is eigenlijk een manier van communiceren en kan worden geleerd, maar hoe doen we dit op een verantwoorde manier? Hoe kunnen we win-winsituaties creëren en onszelf beschermen tegen slechte deals terwijl we winst blijven maken?

Als begeleider van artiesten kwamen deze vragen vaak naar boven. Het ontbreken van een vastgestelde blauwdruk voor verkopen dwingt ondernemers om de rol van verkoper op zich te nemen zonder een duidelijk idee van hoe dit op een verantwoorde manier kan worden gedaan. Dit is waarom ik de praktijk van “Maatschappelijk Verantwoord Verkopen” introduceer. Ik hoop hiermee een nieuwe generatie van ondernemers te inspireren die zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun verkoopstrategieën op deze manier vormgeven.

Als socioloog met een passie voor het verbinden van mensen, heb ik een workshop ontwikkeld rond Maatschappelijk Verantwoord Verkopen. Het doel van deze workshop is om professionals in de creatieve en culturele sector te versterken in hun verkoopgesprekken, niet als een eenmalige actie, maar als een deel van hun identiteit als ondernemer. Tijdens de workshop zullen we praktisch salesadvies geven over hoe je potentiële klanten kunt vinden en hoe je win-winsituaties kunt creëren voor zowel jezelf als de klant.

Als ervaren verkoper in de culturele en creatieve industrie, ben ik meerdere keren geconfronteerd met opdrachtgevers die mijn goedheid probeerden uit te buiten door te proberen me onder de marktprijs te laten werken of zelfs gratis. Zelfbescherming als opdrachtnemer is essentieel om ervoor te zorgen dat je winst blijft maken en je investeringen terugverdient. Het is van vitaal belang dat je serieuze klanten aantrekt die jou ook ernstig nemen en dat je stevig in je schoenen staat tijdens een onderhandeling.

Als je meer wilt weten over Maatschappelijk Verantwoord Verkopen, nodig ik je graag uit om contact met mij op te nemen of een kijkje te nemen op mijn website https://partsofculture.com/workshop-maatschappelijk-verantwoord-verkopen/.