Workshops

Maatschappelijk verantwoord salesadvies voor de creatieve professional

Maatschappelijke betrokkenheid zit in mijn DNA.

Allereerst ben ik een socioloog met een passie voor het verbinden van mensen. Maatschappelijke betrokkenheid zit in mijn DNA. Ik zie een workshop rond maatschappelijk Verantwoord Verkopen niet als een eenmalige actie. Het moet méér zijn en een deel van de identiteit van een ondernemer. Het is mijn doel professionals in de creatieve en culturele sector te versterken in hun verkoopgesprek, dit op een maatschappelijk verantwoorde manier. Via praktisch salesadvies zal je nog beter leren onderhandelen over je contract of offerte, om zodoende echte win-winsituaties te creëren voor jezelf én de klant. Wij overlopen hoe je zoekt naar potentiële klanten tot het sluiten van de deal. Ikzelf ben al meer dan tien jaar actief als verkoper en deel graag mijn expertise.

Tal van zaken heb ik gezien en geleerd. Meermaals ervoer ik ook hoe een opdrachtgever probeerde mijn goedheid als creatieve professional uit te buiten. Dat ik onder de marktprijs zou factureren, of zelfs gratis zou werken! Zelfbescherming als opdrachtnemer is essentieel: ten slotte is het de bedoeling dat je kan blijven doen wat je graag doet, je uit de kosten blijft met je investeringen en je dus dus winst kan maken. Kortom, het is van vitaal belang dat je serieuze klanten aantrekt die jou ook ernstig nemen en dat je stevig in de schoenen staat tijdens een onderhandeling. Er zijn twee workshops die telkens 2 uur in beslag nemen. De workshops worden one-on-one gegeven of het kan in een groepje van maximum 4 mensen die in dezelfde niche werken.

Verloop van de workshops

Ikzelf zit als meer als 10 jaar in de culturele en creatieve industrie. Uit ervaring kan ik meegeven dat je als ondernemer of creatieve professional vaak zelf dient te verkopen om winst te kunnen maken. Je kan veel online verkopen, maar voor de meesten onder ons zal er toch een groot deel mensenwerk aan te pas komen. Het goede nieuws is dat verkopen aangeleerd kan worden omdat het eigenlijk een manier van communiceren is.

Werkboek

Je krijgt een werkboek dat we samen invullen, zodat je bij elk onderdeel jouw gepersonaliseerd verhaal kan maken. Dit werkboek zal je voor de rest van je carrière kunnen gebruiken als gids tijdens je onderhandelingen en verkoopgesprekken.

English version

The workshops can be given in English.

Workshop 1: Maatschappelijk Verantwoord Verkopen

De workshop Maatschappelijk Verantwoord Verkopen bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

We bespreken de pijlers van het maatschappelijk verantwoord ondernemen en we kijken hoe we echte win-winsituaties kunnen creëren.

2. Communicatietraining

Hier gaan we dieper in op de manier waarop we communiceren met de klant, wat het belang van storytelling is en trachten we jouw verhaal te vinden.

3. Marketing

We onderzoeken samen de markt, lichten het belang van marktsegmentatie toe en gaan op zoek naar het profiel van jouw ideale klant. Daarna gaan we ook dieper in op het aanbod dat je zult afstemmen op je ideale klanten.

4. Het Saleswiel

We overlopen het salesproces van prospectie tot navolging en gaan na hoe jij te werk zult gaan om zo optimaal mogelijk je klanten te werven, dit rekening houdend met jouw time-management.

Workshop 2: Ethisch Communiceren tijdens je Verkoopgesprek

Menselijke interactie kan je maar tot op zekere hoogte rationaliseren, dus hoe succesvol je deze scripts en gesprekken zal kunnen toepassen blijft iets persoonlijks. Vandaar dat we een workshop organiseren waar ik samen met jou je mogelijke antwoorden ga zoeken.

We gaan aan de hand van de meest voorkomende argumenten zoals: je bent te duur, ik ken iemand anders die goedkoper is, je geen ervaring hebt en nog een heel pak andere voorbeelden samen op zoek naar een antwoord die bij jouw past als persoon, bij de industrie en in de lijn ligt van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Door te leren hoe jij op zoek kan gaan naar de pijnpunten en noden van jouw klant, kun je op deze manier naar echte win-win situaties streven.


1. Sales in de praktijk

We overlopen het salesproces van prospectie tot navolging in detail en kijken samen met jou naar een werkbaar salesproces. Indien je de workshop Maatschappelijk Verantwoord Verkopen hebt gevolgd, gaan we hier dieper in op het onderdeel prospectie: waar en hoe trek je nieuwe klanten aan?

2. Pitchen

Wat ga je precies verkopen en hoe ziet jouw pitch eruit? Je leert in 2 minuten uit te leggen wat je precies doet zodat je snel tot de essentie van jouw product of dienst gaat komen.

3. Verkooptechnieken

We overlopen verschillende verkooptechnieken en we leren manipulatieve, oneerlijke technieken te herkennen, opdat we onszelf beter kunnen leren beschermen en betere contracten kunnen afsluiten met onze klant.

5. Cases en Scripts

We overlopen samen verschillende cases en scripts en we passen deze scripts toe op jouw product, dienst of onderneming.

Wat doe je namelijk wanneer:
– De klant vraagt of je gratis wil werken
– De klant onmiddellijk je prijs wil weten
– De klant vindt dat je te duur bent
– Je geen ervaring kan voorleggen
– Je de prijzen optrekt bij een bestaande klant
– De scope of work verandert tijdens het project
– Je een rush fee dient aan te rekenen
– De klant ongelimiteerde revisies wil
– De klant iemand anders kent die goedkoper is
– De klant een korting wil
– Je wil overgaan tot de betaling
– Je wil overgaan tot het tekenen van het contract of de offerte
– De klant zegt er nog eens over te moeten nadenken…

Workshop via ZOOM of op locatie te Gent

De workshops vinden online plaats via Zoom of offline in Gent en nemen tweemaal ongeveer twee uur in beslag, afhankelijk van de grootte van de groep. Er nemen maximaal vier mensen deel. Zodoende is het mogelijk om coronaproof in gesprek te gaan of via de ZOOM workshop hoef je geen verplaatsing te maken. Er zal ruimte worden voorzien om je eigen cases voor te leggen op het einde van de workshop. Iedereen krijgt een persoonlijk werkboek dat we samen invullen tijdens de sessie. Dit boek zal je hele carrière ondersteunend zijn ter versterking van je verkoopgesprek.
Indien beide workshops offline achter elkaar doorgaan dan voorzien we ook een vegan lunch.

Wat zeggen anderen over de workshops?

“Eline is een onmisbare factor als het op communicatie en sales advies aankomt. Ze kan zich probleemloos verplaatsen en inleven in de doelen van de kunstenaar. Hierdoor is zij in staat een doeltreffend plan op maat op te stellen.”

— Jielt Gregoire, Freelance designer

“Mijn ervaring? Ongelooflijk positief! Als beginnend artiest die haar werken wil verkopen maar met veel vragen zit, kon ik niet alleen terecht bij Eline voor informatie, ik werd meteen ondersteund én geïnspireerd. Aanrader!”

— Vicky Darko, schilderes

“Als jonge ondernemer heb ik nog veel te leren en van wie kan je beter tips krijgen dan iemand met heel veel ervaring en kennis. De workshop was perfect op mijn maat. Eline houdt rekening met het soort onderneming dat jij hebt, wat het extra interessant maakt. Ik heb enorm veel geleerd, niet enkel op ondernemingsvlak, maar ook gewoon voor in mijn dagelijks leven. Ze heeft mij de hele workshop lang in de ban gehouden en mijn aandacht weten vasthouden. Iemand met zoveel ervaring is een fantastische leermeester.

Ik ben ontzettend blij dat ik deze workshop heb kunnen volgen en ga nog veel kunnen groeien in een mooie richting met de kennis die ik heb vergaard. Een grote aanrader voor iedereen die bezig is met ondernemen!

Extra pluspunt is de fijne babbel achteraf.”

— Aileen Vandenbroele, Co-founder Gijl Clothing

“The Ethical Sales workshop ministered by Eline has helped me grounding among a race of creative thoughts by providing me with guidelines to understand the creative business, sustainability and ethics. The will of doing it in a respectful way was already in me, but my artistic education lacked commercial skills, such as communication in sales and understanding your customer’s profile. Eline has used not only practical examples of negotiation in the art field but also personalized ones, bringing the workshop participants and myself closer to the presented concepts and teaching us how to use the commercial skills on our own products. I totally recommend it and I am very happy to have a better notion on where to invest my time and energy now.”

— Hemanuella Serra, Experimental artist

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel mij een vraag

Heb je nog vragen over de workshop of zijn er nog onduidelijkheden, geef mij gerust een seintje.

Het is ook mogelijk om een persoonlijk gesprek met mij in te plannen wanneer je met een specifieke uitdaging zit, of voor een meer gevorderde salestraining op maat. Dan kijken we samen aan welk onderdeel van het verkoopgesprek jij graag wil werken, of we lossen een probleem op dat je ervaart bij een (potentiële) klant of bij jezelf. Een one-to-one-sessie duurt anderhalf uur en kan plaatsvinden via Zoom of – indien gewenst – op locatie.

Voskenslaan 391 bus 102
9000 Gent